25.04.2024 23:32:04

Türkiye

Sade Vatandaş | Uluslararası Kırım Dostları Derneği'nden Kırım hakkındaki iddialara yanıt
Uluslararası Kırım Dostları Derneği'nden Kırım hakkındaki iddialara yanıt


Büyült Küçült

Uluslararası Kırım Dostları Derneği'nden Kırım hakkındaki iddialara yanıt

Uluslararası Kırım Dostları Derneği, geçen günlerde Kırım konusunda yaşanan uluslararası gelişmelerin ve ortaya atılan iddiaların ardından kamuoyu açıklamasında bulundu. Açıklama, Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak üç dilde paylaşıldı.

2014 yılında Rusya Federasyonu'na baÄŸlanan bölgeyle alakalı geliÅŸmelerin ve ortaya atılan iddiaların ardından, dernek tarafından yapılan kamuoyu açıklamasında, "Avrupa, Asya, Afrika, Latin Amerika’nın 30 ülkesini birleÅŸtiren Uluslararası Kırım Dostları DerneÄŸi üyeleri olarak, barışı koruma, uluslararası iliÅŸkilerde çatışmayı sona erdirme ve Rusya ile Batı ülkeleri aralarındaki yapıcı iÅŸbirliÄŸini yeniden tesis etme çabalarını oybirliÄŸiyle yoÄŸunlaÅŸtırmanın, özellikle pandemi baÄŸlamında, gerekli olduÄŸunu düÅŸünüyoruz" ifadeleri yer aldı.

 

​'Kırım halkına tarafsız ve samimi destek vermekten gurur duyuyoruz'

Çevrim içi BM toplantısında Ukraynalı yetkililerin tarafından sarf edilen sözlerin kaygıyla karşılandığı belirtilerek, "Bu bakımdan 12 Mart 2021 Cuma gününde gerçekleÅŸen Üst Düzey Çevrimiçi BM Arria Toplantısında, Ukrayna ve bazı Batı ülkelerinin temsilcileri tarafından yapılan Kırım’ın 'Ä°lhakı' konusundaki açıklamalarla ilgili derin kaygımızı ve kategorik anlaÅŸmazlığımızı ifade ediyoruz.Yedi yıl önce Rusya ile yeniden birleÅŸme kararı veren ve yasadışı yaptırımların baskısı altına giren Kırım halkına tarafsız ve samimi destek vermekten gurur duyuyoruz. Ä°çerik ve güç olarak sürekli artan bu yaptırımlar, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Åžartı’na ve modern dünyadaki medeniyetlerin tüm rasyonel etkileÅŸimlerine aykırıdır" dendi.

Açıklamanın devamında ÅŸu ifadeler yer aldı:

"Bugün son derece tehlikeli bir salgın sırasında bile, Ukrayna siyasi elitinin, Kırım halkına en gerekli olan ÅŸeyden mahrum bırakarak, onlara karşı düÅŸmanca bir politika izlemeye devam ettiÄŸine ÅŸahit oluyoruz. Bu nedenle birkaç yıldır Kırım nüfusu, daha önce Ukrayna topraklarından yarımadaya gelen ve ÅŸimdi Ukrayna makamları tarafından tamamen engellenen su kıtlığından muzdariptir. Kiev’deki darbe, Ukrayna anayasasının ihlali ve etnik temizlik tehdidi sırasında Kırım halkı Ukrayna’dan ayrılma ve Rusya Federasyonu ile yeniden birleÅŸme çaÄŸrısında bulundu. Kırım yarımadasına yaptığımız gezilerde Kırım halkının mevcut yaratıcı çalışmalarına tanık olduk. Rusya’nın bölgenin kalkınması için bugüne kadar ve hali hazırda ne kadar çok ÅŸey yaptığını gördük. Mevcut Kırım Anayasası ve yasalar, dini, etnik veya ulusal-kültürel azınlıklar da dahil olmak üzere Kırım nüfusunun çeÅŸitli gruplarını güvenilir bir ÅŸekilde korumaktadır".

Havva Karakoç

Havva Karakoç