- Yayınlanma Tarihi: 13.02.2021 22:04



Ozon Tabakası İyileşmeye Başladı
Bilim insanları, canlıları Güneş’ten gelen zararlı ultraviyole ışınlarına karşı koruyan ozon tabakasının iyileşmeye başladığını açıkladı. Türkiye’nin de dahil olduğu yaklaşık 200 ülkenin imzaladığı Montreal Protokolü’nün önemine vurgu yapan araştırmacılar, ozon tabakasındaki zararlı kimyasalların yüzyılın sonunda 1980’lerdeki seviyeye dönebileceğini ifade etti.
Gezegenimizi Güneş'in zararlı ışınlarından koruyan ozon tabakasının iyileşme süreci geçen dönemde tehlikeli bir şekilde duraklama noktasına gelmişti.
2018 yılında yayımlanan atmosferik ölçümlere göre, Doğu Çin'de yasa dışı bir şekilde kloroflorokarbon (CFC) kimyasalı salınımı olduğu ortaya çıktı.
Çevresel Araştırma Ajansı, kimyasalın bölgedeki firmalar tarafından üretilen ev yalıtımında kullanılan poliüretan yalıtım köpüğü sebebiyle artış gösterdiğini gözlemledi.
Ardından Montreal Protokolü çerçevesinde zararlı kimyasalın üretimi durduruldu. Bilim insanları CFC kimyasalının azaltılmasıyla ozon tabakasının da iyileşmeye başladığını açıkladı.
KLOROFLOROKARBON: ATMOSFERİN BÜYÜK DÜŞMANI
Araştırmayı yürüten Dr. Western, "Atmosferdeki zararlı madde seviyesinin 2019 yılında düşmeye başladığını gözlemledik. İyileşme hızının bu yüzyılın sonuna kadar 1980 yılındaki seviyeye gelmesi gerekiyor" şeklinde konu hakkındaki düşüncelerini aktardı.
CFC yani kloroflorokarbon gazları olarak bilinen madde buz makinesi gibi soğutucularda kullanıldığı gibi ayrıca deodorant gibi püskürtme bazlı kutularda da kullanılıyor.
Ozon tabakasına zarar verdiği 1980 yılına kadar bilinmeyen kimyasalın salınımı, 1987 yılında imzalanan uluslararası Montreal Protokolü çerçevesinde yasaklandı.