- Yayınlanma Tarihi: 31.03.2022 17:14



Gül hastalığı nedir? Gül hastalığı belirtileri nelerdir?
Gül hastalığı nedir?
Gül hastalığı ciltte görülen iltihaplı kızarıklıklar, sivilce benzeri kabartılar, yüzeysel damar genişlemeleri şeklinde ortaya çıkan, daha çok yüzde, burun çevresinde görülen bir hastalıktır. Ancak bu durum, hastalığın sadece yüz çevresinde ortaya çıktığı anlamına gelmemektedir. Vücudun diğer yerlerinde de bu hastalığın görülme ihtimali vardır. Gül hastalığı (rozase), roza hastalığı olarak da bilinir.
Damar genişlemeleri şeklinde görülenlere eritematotelenjiektazik rozase, akne benzeri şeklinde olanlara rozase fulminas, kızarıklık ve ödem şeklinde olanlar ise ödematöz rozase ismiyle adlandırılır. Her yaşta bu hastalığın görülme ihtimali vardır. Ancak 30'lu yaşlarda görülme olasılığı diğer yaşlarda görülme olasılığından daha fazladır. Kadınların %10'unda görülebilir. Erkekler de ise bu oran daha azdır. Ancak kadınlara oranla erkekler, roza hastalığını daha ağır atlatır. Halk arasında sivilce gibi önemsenmeyen roza hastalığı, sivilce ve diğer iltihaplı kabartılara göre daha ağrılıdır ve ciddiye alınmadığı zaman ağrının artması mümkündür.
Gül hastalığı belirtileri nelerdir?
Gül hastalığının nedeni ve kesin tıbbi tedavisi henüz bulunamamıştır. Hastalık; vücudumuzun, özellikle burun ve çevresinin aşırı duyarlı olması sebebiyle kendini gösterir. Aşırı sıcak veya soğuk, güneş ışınları, genetik etkenler, alkollü veya aşırı kafeinli içecekler, sindirim sistemindeki bozukluklar, iş hayatından veya gündelik hayattan kaynaklanan sinir ve stres birleşiminden dolayı gül hastalığı ortaya çıkabilir.
Belirtilerin ortaya çıkması sonrasında çeşitli nemlendiriciler, koruyucular ile kızarıklıklar giderilmeye çalışılır. Hastalığın ilk aşamalarında bu işe yarasa da ilerleyen aşamalarda kızarıklıklar kalıcı olmaya başlar. Başlangıçta kullanılan kremler işlevsiz kalmaya başlar, kızarıklıklar gün aşırı kalıcı hale gelir. Bununla birlikte hassasiyet ve yanma hissi etkisini artırmaya başlar. Gün geçtikçe hastalık yayılmaya, iltihaplı kabartılar burun çevresi ve alnı sarmaya başlar. Bu kabartılar saç diplerinde de görülebilir. Burunda büyüme meydana gelebilir ve ağrıların artması kaçınılmazdır.
Hastalığın hafif seyrinde deride kuruluk ve dökülme görülürken ağır seyrinde vücudun kolesterol dengesinde bozukluk ve karaciğer rahatsızlıkları görülebilir.
Gül hastalığı ne kadar sürer?
Roza hastalığının kesin bir tedavisi olmamakla birlikte en etkili tedavi roza hastalığını tetikleyebilecek etkenlerden uzak durmaktır. Hastalığın gözlemlendiği bölgenin temiz kalmasını sağlamak, alkolden uzak durmak, cilt besleyici kremler kullanmak kabarcıkların ağrısını ve hassasiyetini azaltır. Hastalık boyutuna göre haftalar sürebilir. Etkenlerin ortadan kalkmasıyla beraber iyileşme süreci hızlanır ve 4 - 6 hafta arasında etkileri tamamen yok olabilir.